Als je nieuw bent met mediteren zal je merken dat je in het begin heel ongeduldig bent. Aan de ene kant gebeurt er helemaal niets en aan de andere kant best wel veel. Verwarring alom!

Allereerst ben je er van bewust dat het eigenlijk best wel druk is in je hoofd. Er komen heel wat gedachten voorbij en dat zijn over het algemeen niet alleen maar geniale hersenspinsels. Veel, heel veel is bla bla bla. Niet belangrijk dus. Dan is er nog een andere laag waar je mee geconfronteerd wordt en dat is het onderbewustzijn. Hier kom je gedachten tegen van irritatie, verdriet, woede maar ook fantastische ideeën en geluk.

Van angst naar vertrouwen

Wat gebeurt er tijdens het mediteren met een angstgedachte?
Tijdens het mediteren probeer je om niet mee te gaan met al die gedachten die voorbij komen, maar om deze te observeren. Want als je mee gaat met een gedachte, dan maak je je eigen verhaal er van. In dit geval ga je mee met een angstgedachte.

Stel je angstgedachte is een zaadje en steeds ga je met je aandacht daar naar toe. Je geeft nu als het ware dat zaadje water om te kunnen groeien. En dat zal het zeker doen! Dus als je steeds weer terugkeert wordt dat zaadje vanzelf een steeltje. Je bedenkt waarom je angst hebt, wat er allemaal kan misgaan, hoe erg het is enz enz.

Bij elke gedachte ontstaat er een blaadje en wordt dat tengere steeltje steeds steviger en laat z’n wortels vrij groeien.

We gaan weer even terug naar het mediteren. Door te mediteren, door te observeren, leer je om je niet te identificeren met de angstgedachte. Het woord zegt het al, angst en gedachte. Het is een gedachte die in je opkomt, iets wat komt en gaat is een beweging. Je kan de gedachte daarom waarnemen maar er niet in mee gaan. Dat zaadje sta je niet toe om een steeltje te worden.

Daarom observeer je de gedachte en als je deze geen aandacht geeft, gaat het vanzelf weer weg.

Natuurlijk moet je je zelf hierin oefenen en dan zal je merken dat het steeds beter gaat. Begin eens met de begeleide ontspanning Van Angst Naar Vertrouwen en bouw daarna langzaam aan jou meditatie op.

© Nanda Schenkels – Yogaplaza®

Geef reactie