Gevoelens zijn gemoedstoestanden en die ons laten weten wat we er van vinden. Het is een soort graadmeter welke aangeeft wat een bepaald gevoel met ons doet.

Wat zijn gevoelens?

Soms is zo’n gevoel heel duidelijk en weet je precies waardoor of door wie het komt dat je je zo voelt. Maar het kan ook heel vaag zijn. De betekenis van een bepaald gevoel kan namelijk bij ieder van ons net even anders worden ervaren of worden opgemerkt.

Yogaplaza® thema serie Gevoelens | 6x Meditatie en Yoga

Er zijn gevoelige mensen waarbij de gevoelsmeter altijd op scherp staat. Dat kan komen omdat men nu eenmaal zo is. Soms is dat een mooie eigenschap, zeker als de persoon in kwestie daar goed mee om kan gaan. Het kan ook zo zijn dat er stress of angst in het spel is waardoor de interne antenne constant alles op pikt. Frustratie en lethargie (constante vermoeidheid) liggen op de loer.

Gevoelens zijn ook onderhevig aan het verleden. Wat heb je meegemaakt waardoor je juist nu voelt wat je voelt. Het kan ook zo zijn dat je lichamelijk of geestelijk niet in balans bent of misschien wel ziek bent. De reactie is dan heel anders!

Hoeveel gevoelens zijn er?
Er zijn best veel menselijke reacties die je kan terug brengen op

  1. positieve gevoelens zoals: blijdschap, bewondering, opwinding, tevredenheid, sympathie
  2. negatieve gevoelens zoals: angst, pijn, verdriet, schrik, afgunst

Dan zijn de gevoelen ook te onderscheiden in primair en secundair.
Primaire gevoelens beleef je als je plots schrikt of moet lachen op een leuke grap.
Secundaire gevoelens er vaar je bij frustratie of bij een negatief zelfbeeld.
Of wel, primaire gevoelens gaan automatisch en secundaire gevoelens gaan bewust.

Het sturen van je gevoelens
Gevoelens zijn zeker te sturen door gedachten te verzetten naar dat wat jij wil. Dat kun je doen door bijvoorbeeld iets leuks te ondernemen of met mensen te praten, te lachen. Door te mediteren te sporten of aan yoga te doen. De doorbloeding die dit teweeg brengt in de hersenen heeft een positief effect op de dopamine (motivatie), serotonine (humeur) en endorfine (anti-stress hormoon

Lesserie met thema: Gevoelens

Zacht
Stil
Positief
Dankbaar
Gelukkig
Kalm

In 6 afzonderlijk lessen die als thema gemeenschappelijk thema ‘gevoelens‘ hebben komen we door meditatie en yoga meer in contact met onze gevoelens. De lessen hebben als onderwerp; Gelukkig, Dankbaar, Zacht, Stil, Positief en Kalm.

Conclusie
Gevoelens nemen we waar door iets wat er gebeurt, gaat gebeuren of is gebeurt. Dat pikken we op door fysiek iets mee te maken maar dus ook door ergens aan te denken. We kunnen onze gevoelens daarom sturen en onze eigen stemming creëren.

Door yoga en meditatie toe te passen in ons dagelijks leven krijgen we meer houvast en standvastigheid in de sturing hiervan. Dat geeft een heerlijke innerlijke rust.

 

Geef reactie