Home » Elke dag hebben we te maken met tegenstellingen
Veel daarvan hebben we niet eens in de gaten omdat ze weinig impact veroorzaken. Denk aan geconcentreerd zittend werk en dan ineens opstaan om koffie te gaan zetten. Verschil zit dan in de manier van lichamelijk bewegen, hartslag, oplettendheid, spierspanning en het je bewust zijn van je omgeving.

Tegenstelling kom je ook tegen op emotioneel vlak. Laten we als voorbeeld muziek nemen. Je hoeft maar enkele tonen te horen van een nummer en je bent direct met je gevoel bij een goede herinnering, die vakantie met die geweldige vriend, of dat heerlijke dinner. Maar je kan er ook tranen van in je ogen krijgen omdat de muziek gekoppeld zit aan iets treurigs.

Tegenstellingen zijn zelfs te ervaren via temperatuur of seizoenen. Mensen met allergieën vinden zonnige weersomstandigheden prima alleen wat er tegenover staat aan tranende ogen en niesbuien dan weer niet.

Je leven kan heel prettig voortkabbelen. Een, niets aan de hand, situatie. En dan plots kan het omslaan en staat je hele leven op z’n kop. En zo dealen we hiermee. Je moet wel. Het maakt geen onderscheid in rijk of arm, geleerd of ongeletterd, man of vrouw, gepassioneerd of ongeïnteresseerd. Als de tegenstelling komt stroop je de mouwen op en ga je er tegenaan.

Tegenstellingen | YOGAPLAZA BLOG

Van tegenstellingen leer je jezelf beter kennen. Waar je kracht zit bijvoorbeeld. Het is daarom best goed om die tegenstellingen positief te benaderen. Want als je jouw kracht hebt gevonden, ben je er zeker van dat de ruimte daar omheen flexibel is. Dat geeft je dan weer een bepaalde rust en zekerheid.

Ik heb er een yogales van gemaakt waarbij we tegenstelling ervaren aan de hand van asana’s en adem. De yoga onderdelen zorgen voor beweging, tempo, balans en loslaten. Het adem onderdeel zorgt voor geconcentreerd ervaren van de ademstroom bij de neusvleugels. Deze tegenstellingen vullen elkaar aan! Spierspanning wordt losgelaten en de adem geeft het geheel een heerlijke ontspanning.

Het is dus mogelijk om via tegenstelling in een ontspannen innerlijke kracht te komen. Je kan deze Hathayogales ‘Tegenstelling’ hier vinden.

Geef reactie