Asana betekent houding of oefening en komt uit het Sanskriet. Tijdens de yogales beoefen je staande, zittende en liggende asana’s welke voor fysieke en geestelijke gezondheid zorgen. Denk aan evenwicht, alertheid, vitaliteit en uithoudingsvermogen. Het maakt het lichaam soepel en laat de energie stromen. 

Geschiedenis
Asana’s werden voor het eerst beschreven door Patanjali in de Yoga Sutras. Hij definieerde yoga als ‘het stilleggen van de wervelingen van de geest’. De eerste asana’s waren toen alleen voor de zittende houdingen, de meditaties. In de “Hatha Yoga Pradipika” worden er 14 houdingen beschreven, waarvan er 11 zittende houdingen zijn. Pas veel later, toen de yoga in het Westen geïntroduceerd werd, kwamen er steeds meer houdingen bij.

Is een asana alleen een lichamelijke oefening?
Je kan de asana’s niet alleen wegzetten als lichamelijke oefeningen want ze disciplineren ook de geest. Hierdoor ontstaat er een harmonie tussen beide. Daarnaast ontwikkel je lichaamsintelligentie. Door de asana’s leer je namelijk ontzettend veel over jezelf en dat geeft je zelfvertrouwen en kracht.

Wat voor verschillende type asana’s zijn er?
Er zijn heel veel verschillende asana’s en je kan ze ook nog overlappen met elkaar. Zo krijg je heel diverse asana’s!
Staand, zittend, liggende, omgekeerde, balancerende, voorwaartse buigingen, achterwaartse buigingen, twist, heup openers, core kracht.

Ademhaling tijdens de asana’s
In de adem zit ontzettend veel informatie welke je gebruikt tijdens een asana. Een mooi stromende adem zal je houding doen verbeteren in tegenstelling tot een vastgezette adem waardoor je niet goed verder komt in een houding.

Wat is het doel van de asana’s?
Alle asana’s zijn uiteindelijk een voorbereiding voor de meditatie. De spanning in het lichaam heb je door je asana’s opgeheven waardoor je niet zal worden afgeleid tijdens de meditatie door een krampje hier of een ongemakkelijkheid daar en de adem zal gemakkelijk stromen.

 

Geef reactie